„Selecția candidaților începe imediat după finalizarea selecțiilor la nivelul fiecărui județ. Asta înseamnă că la sfârșitul lui septembrie începem să facem analizele pe fiecare candidat. La sfârșitul lui septembrie începem lansarea pe piață a studiilor vizavi de mai mulți candidați la anumite zone, unde avem 2-3 variante. Vor fi făcute sondaje. La mijlocul lui noiembrie probabil vom avea o situație mai clară, cum ne poziționăm”, a declarat Codrin Ștefănescu.
Mai mult, secretarul general adjunct al PSD a spus că stabilirea candidaților va depinde și de cum merg negocierile cu UNPR, pentru formarea listelor comune. Ștefănescu a precizat că aceste discuții vor începe în luna noiembrie sau imediat după Congresul PSD. Se va decide atunci dacă UNPR va candida pe liste comune cu PSD în alegerile locale sau fiecare partid va avea liste proprii, deși cei mai mulți lideri din ambele formațiuni și-ar dori candidaturi comune. Același lucru s-ar putea întâmpla și pentru alegerile parlamentare din 2016.
Pe de altă parte, Codrin Ștefănescu spune că nu există în acest moment o regulă cu privire la acordarea priorității la candidatură a aleșilor aflați deja în funcție, ci totul va depinde de sondajele efectuate în teritoriu. „Depinde cum sunt percepuți de public. Sunt aleși care sunt aleși de 2-3 mandate și care nu coboară sub 70-75%. Avem aleși locali unde scorurile sunt dezastruoase, nici nu mai are rost să faci o analiză. Cu ăla s-a terminat, s-a închis subiectul”, a mai spus Codrin Ștefănescu.
Secretarul general adjunct al PSD vorbește și despre zone cu probleme pentru partid, acolo „unde au fost decapitate organizațiile la nivel de județ „, cum este Constanța, Prahova sau Argeș. Codrin Ștefănescu susține că social-democrații sunt liniștiți, deși au rămas fără mulți lideri, pentru că PSD este foarte bine văzut de către alegători.
„Avem o strategie, de exemplu la Pitești PSD pe oricine ar arunca în luptă pleacă de la 55%”, a spus Ștefănescu, pentru că „oamenii gândesc la nivel teritorial altfel decât vedem noi lucrurile de la București”, referindu-se la problemele penale ale liderilor locali.
De altfel, Codrin Ștefănescu a declarant, pentru MEDIAFAX, că aleșii cu probleme în justiție, dar care nu au o decizie definitivă a instanței, vor putea candida în continuare. „Plecăm de la prezumția de nevinovăție. (…) Unii văd la centru baroni, noi vedem în teritoriu un om care este votat cu 60-70%. Dacă Gheorghe Nichita este votat la Iași cu 75%, nu contează că la București unii îl văd baron. Nu pot să-mi bat acolo joc de sute de mii de voturi într-un județ ca acesta, când oamenii gândesc altceva”, a spus secretarul general adjunct al PSD.
Comentând cazul lui Gheorghe Nichita, Codrin Ștefănescu a explicat că unii aleși sunt în continuare foarte populari în orașele pe care le-au condus și, în absența unei decizii nefavorabile definitive în instanță, vor putea candida din nou. „Acum Nichita este anchetat pentru dragostea lui din tei, cu ce a făcut el cu iubita lui acolo. A făcut o greșeală, din dragoste mai îți pierzi din când în când și uzul rațiunii, toată lumea a fost îndrăgostită, știe cum e. (…) La Iași avem o organizație foarte puternică, care face analize. Dacă acum mie Nichita îmi iese în sondaje cu 74%, dacă acea comunitate îl vrea pe acel om, asta este. Oamenii ăia votează, trebuie să ținem cont de ceea ce vor oamenii să voteze”, a completat Codrin Ștefănescu.